Jak wybrać patelnię? Teflonową? Ceramiczną? Jaka najlepsza?

Robert

Zakup garnków i patelni często bywa lekceważony. A to spory błąd. Dobrej jakości naczynia posłużą nam przez wiele lat, a przy tym nie można zapominać, że mają znaczenie dla jakości serwowanych potraw. Jak wybrać patelnię? Jaka będzie najlepsze – teflonowa, ceramiczna, a może jeszcze innego typu? Sprawdź nasz poradnik i wybierz najlepszy model!

Jaka patelnia będzie najlepsza?

Właśnie urządzasz kuchnię i poszukujesz dobrej jakości naczyń do gotowania? A może Twoja stara patelnia zaczęła przypalać potrawy lub po prostu marzy Ci się wysokiej jakości model, który usprawni Twoje gotowanie? Bez względu na przyczynę poszukiwań – zapewne zależy Ci na tym, aby patelnia posłużyła przez lata, była solidna i dobrze sprawdzała się podczas kulinarnych przygód. W takim razie czeka Cię nie lada wyzwanie, bowiem odpowiedź na pytanie „jaka patelnia będzie najlepsza”, wcale nie jest taka oczywista. By nieco rozwiać Twoje wątpliwości, przygotowaliśmy charakterystykę poszczególnych typów patelni.

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonana jest patelnia. To od niego zależy jej trwałość, poręczność i żywotność. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze rodzaje.

  • Patelnie stalowe – wyróżnia je trwałość i odporność na zarysowania. Tego typu sprzęt nie nagrzewa się tak szybko, ale dobrze rozprowadza ciepło, równomiernie opieka potrawy i utrzymuje ich temperaturę. Na tego typu patelniach najczęściej wymaga się smażenia z wykorzystaniem tłuszczu, chyba że posiadają specjalną powłokę. Ich atutem jest natomiast możliwość mycia w zmywarce oraz to, że nie rysują się tak prędko, więc swobodnie można korzystać z różnych sztućców, bez obaw o uszkodzenie patelni. 
  • Patelnie miedziane – nie są szczególnie popularne, ponieważ dość trudno utrzymać je w świetnej kondycji oraz są kosztowne. Niemniej tego typu naczynie świetnie się sprawdza podczas gotowania - szybko się nagrzewa i rozprowadza ciepło.
  • Patelnie żeliwne – są ciężkie, solidne, ale i niezwykle trwałe. Dość długo się nagrzewają, ale za to dobrze trzymają ciepło i mają szerokie zastosowanie – jeśli nie posiadają uchwytów z drewna czy tworzywa, które mogłoby się stopić czy spalić, można ją umieścić w piekarniku i np. zapiec danie. 
  • Aluminiowa – wyróżnia ją lekkość i szybkie nagrzewanie. Niestety ma też sporo wad – szybko traci ciepło, nie jest zbyt solidna i jeśli nie ma dobrej jakości powłoki to łatwo ulega przypaleniom.
  • Emaliowana – to najtańszy i bardzo popularny typ patelni, który jednak nie jest zbyt wytrzymały jeśli chodzi o uszkodzenia mechaniczne. Dość łatwo jest je uszkodzić, przypalić i trudno doczyścić, ale atuty to lekkość i niska cena, które sprawiają, że często decydujemy się na taki zakup.

patelnia Tefal Resource 28cm

Jak wybrać patelnię – ważna jest powłoka

Oprócz materiału, z którego wykonana jest konstrukcja patelni, bardzo istotna jest także jej powłoka. Jaka patelnia będzie najlepsza? Jak wybrać patelnię pod względem powłoki? Oto charakterystyka najpopularniejszych modeli, która nieco rozwieje Twoje wątpliwości.

  • Teflonowa – jedne z najpopularniejszych powłok stosowanych na patelniach. Teflon to materiał, który sprawia, że dania nie przywierają, jednak jest dość wrażliwy, więc może ulec zarysowaniu. Wybór patelni teflonowej to dobry pomysł, jeśli lubisz zdrowe gotowanie – możesz swobodnie smażyć bez użycia tłuszczu. Pamiętaj jednak, że nie należy myć naczynia w zmywarce, szorować ani wykorzystywać sztućców metalowych, które uszkodzą powłokę i uczynią ją bezużyteczną. 
  • Granitowa – granit jest niezwykle solidnym i trwałym kamieniem, dlatego zastosowany na patelniach cieszy się uznaniem. Patelnie z powłoką granitową są odporne na zarysowania i działanie wysokiej temperatury. Potrawy nie przywierają, więc można przyrządzać potrawy bez użycia tłuszczu. Atutem jest łatwość w czyszczeniu, ale jako minus musimy mieć na uwadze, że wraz z solidnością idzie w parze duża waga naczynia. Co ciekawe, granitowe powłoki dostępne są nawet na patelniach grillowych, czego przykładem jest model Ballarini Cortina Granitum 28cm.

patelnia Ballarini Cortina Granitum 28cm

  • Ceramiczna – wyróżnia ją wysoka odporność na zarysowania, równomierne nagrzewanie oraz dobre utrzymywanie ciepła. Dostępna jest w wielu kolorach, co przekłada się na ciekawy design. Minusem z pewnością jest to, że ceramicznych naczyń nie należy myć w zmywarce ani narażać na nagły szok temperaturowy – czyli np. po smażeniu zalewać patelni zimną wodą, bowiem może to uszkodzić powłokę. Wybór patelni ceramicznej jest rozsądnym posunięciem – przyrządzane dania nie przywierają, a co więcej, możliwe jest smażenie bez użycia tłuszczu. 
  • Tytanowa – gdy rozważasz, jak wybrać patelnię, nie zapominaj o wariantach tytanowych, które charakteryzuje trwałość i odporność na uszkodzenia. Nie musisz korzystać ze specjalnych sztućców ani obawiać się mycia w zmywarce – tytan nie wymaga specjalnego traktowania. Co więcej, podczas smażenia nie wydzielają się szkodliwe związki, a potrawy nie przywierają do powierzchni. Na patelniach tego typu szybko rozprowadza się ciepło i długo utrzymuje.
  • Inne – w ofercie dostępne są też patelnie z wnętrzem wykonanym ze stali szlachetnej (np. Zwilling Prime 20cm), z powłoką Non-Stick (jak w przypadku modelu La Bonita patelnia do naleśników Solo 25cm) czy specjalnie opracowanymi wariantami, czego przykładem jest patelnia Tefal Talent Pro C6210252 21cm z powłoką Titanium Excellence.

patelnia Zwilling Prime 20cm

Mamy nadzieję, że nieco rozwialiśmy Twoje wątpliwości podpowiedzieliśmy, jak wybrać patelnię. Teraz zachęcamy do zapoznania się dostępną ofertą – w OleOle! czeka na Ciebie spory wybór wysokiej jakości patelni. Sprawdź propozycje i znajdź wariant dla siebie!



Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki OleOle, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@oleole.pl, telefon: 812 812 812, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki OleOle, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@oleole.pl, telefon: 812 812 812, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!