Jak wybrać garnki do gotowania na parze?

Franek

Garnki do gotowania na parze cieszą się w ostatnich latach niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego - to doskonałe narzędzie w walce o zdrowie i piękną sylwetkę. Chcesz na własnej skórze przekonać się o korzyściach niesionych przez parowe rozwiązanie, ale nie wiesz, czym kierować się podczas zakupu? Przygotowaliśmy dla Ciebie przydany artykuł, z którego dowiesz się, jak wybrać garnki do gotowania na parze. Poznaj nasze wskazówki! 

Garnki do gotowania na parze – najważniejsze informacje

Garnki do gotowania na parze stały się obecnie niemal podstawowym elementem wyposażenia każdej nowoczesnej kuchni, niekiedy nawet zastępując dobrze znane parowary. Dzięki nim w szybki i prosty sposób przygotujesz smaczny, pełen wartości odżywczych posiłek. Na czym polega fenomen garnka tego rodzaju?

Garnek do gotowania na parze to specjalnie zaprojektowane naczynie ażurowe wykorzystujące właściwości pary wodnej, która przenika przez gotowaną żywność. Garnek składa się z trzech elementów – pojemnika na wodę, sitka na produkty oraz pokrywki z niewielkim otworem umożliwiającym odprowadzanie pary. Taka konstrukcja pozwala na efektywną obróbkę cieplną żywności, która zachowuje znacznie więcej wartości odżywczych. 

Garnek do gotowanie na parze – poznaj zalety

Wciąż masz wątpliwości, czy garnki do gotowania na parze to słuszny wybór? Weź zatem pod uwagę  następujące korzyści tego rozwiązania. To właśnie dzięki nim naczynia te cieszą się tak dużą popularnością!

Zachowanie wartości odżywczych – gotowanie produktów przy pomocy tradycyjnych naczyń, wiąże się z utratą wielu drogocennych witamin i minerałów, które przechodzą do wody i wraz z nią są wylewane. Wybór garnków do gotowania na parze to gwarancja zminimalizowania strat wartości odżywczych podczas obróbki żywności.

Poprawa jakości potraw – dzięki gotowaniu na parze produkty poddane obróbce są dobrze ugotowane i nie tracą kolorów. Potrawy są soczyste, aromatyczne, a jednocześnie wciąż zachowują zwartą strukturę i nie rozpadają się. Wyeliminowane zostaje ryzyko przypalenia się żywności. 

Korzystny wpływ na zdrowie – wykorzystywana przez garnki para wodna sprawia, że pokarmy są łatwiej trawione przez organizm, a wartości odżywcze o wiele skuteczniej przyswajane. Ponadto, do przygotowania potraw nie jest wymagana ani sól, ani tłuszcz – jest to zatem doskonałe rozwiązanie dla osób zmagających się z nadmiarem złego cholesterolu, dbających o linię czy prowadzących zdrowy tryb życia.

Oszczędność czasu i pieniędzy – wybór garnków do gotowania na parze niesie ze sobą korzyści w postaci zaoszczędzonego czasu i pieniędzy. Para wodna zawiera więcej energii, niż gotująca się woda, co sprawia, że czas przyrządzania potraw zostaje skrócony. Ponadto, korzystając z naczynia kilkupoziomowego masz możliwość ugotowania kilku różnych produktów jednocześnie.

Szerokie zastosowanie –  z garnka parowego możesz korzystać nie tylko podczas gotowania żywności metodą parową. Wystarczy, że wyjmiesz wkład z sitem, a naczynie przysłuży Ci się również podczas innych technik kulinarnych.

Jak wybrać garnek do gotowania na parze – ważne wskazówki

Jak wybrać garnki do gotowania na parze? Wbrew pozorom, podjęcie decyzji może wcale nie być takie łatwe. Dzisiejsza oferta rynkowa jest bowiem bardzo szeroka i zróżnicowana. Oferowane przez producentów naczynia różnią się między sobą nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością wykonania i określonymi parametrami. Zatem, jak wybrać garnki do gotowania na parze, by spełniały Twoje oczekiwania i służyły Ci latami? Zwróć uwagę na poniższe kwestie – ich rozpatrzenie z pewnością pomoże Ci w odszukaniu najbardziej satysfakcjonującego rozwiązania! 

Rodzaj płyty grzewczej – kluczową kwestią wpływającą na odpowiedni wybór garnków do gotowania na parze jest dopasowanie naczynia do posiadanej kuchenki. Dostępne na rynku modele nadają się do stosowania na różnych źródłach ciepła – kuchence gazowej, elektrycznej, indukcyjnej czy w mikrofali. 

Pojemność – funkcjonalny model powinien przede wszystkim odpowiadać na Twoje potrzeby. Jak wybrać garnek do gotowania na parze? Poszukując modelu idealnego zastanów się nad jego przyszłym wykorzystaniem. Planujesz w nim przyrządzać potrawy dla całej rodziny? Postaw zatem na większy model o minimum 3 litrowej pojemności, dzięki czemu bez problemu zmieścisz w nim kilka produktów na sitku. 

Liczba poziomów – wybór garnków do gotowania na parze nie może pominąć rozpatrzenia liczby poziomów. Podobnie, jak w przypadku pojemności, także i tu musisz zastanowić się nad docelowym przeznaczeniem naczynia. Kilkupoziomowy garnek to wygodne i funkcjonalne rozwiązanie, które pozwoli Ci na gotowanie kilku dań jednocześnie. Takie udogodnienie oferuje m.in. model La Bonita Solo Labo.

garnek do gotowania na parze La Bonita Solo Labo

Pokrywka – garnek do gotowania na parze musi posiadać dobrze dopasowaną pokrywkę z odpowietrznikiem. To pozwoli na zatrzymanie odpowiedniej ilości pary wewnątrz naczynia, prawidłowy jej obieg oraz  zapobiegnie wykipieniu zawartości.

Wybór garnków do gotowania na parze - tworzywo ma znaczenie

Odpowiadając na pytanie „jak wybrać garnki do gotowania na parze”  nie można pominąć kwestii materiału, z jakiego wykonane jest naczynie. Ma ono bowiem bezpośrednie przełożenie na użytkowanie, konserwację i żywotność naczynia. 

  • Modele ceramiczne wyróżniają się wysoką estetyką, równomiernym rozprowadzaniem ciepła i jego dobrą izolacją. Są jednak dosyć ciężkie i podatne na odpryski. 
  • Naczynia szklane nie wchodzą w reakcje z żywnością, odznaczają się nowoczesnym designem i dają możliwość pełnej kontroli procesu gotowania. Minusem jest oczywiście mniejsza trwałość na uszkodzenia. 
  • Garnki do gotowania na parze emaliowane to przede wszystkim niska cena i pokaźna kolorystyka. Wady tworzywa są jednak bardzo odczuwalne w codziennym użytkowaniu – tworzywo szybko się niszczy i wchłania zapachy, a jedzenie przypala.  
  • Najbardziej trwałym i odpornym na uszkodzenia materiałem jest stal nierdzewna, z której wykonany jest np. model La Bonita Solo. Ponadto, materiał nie reaguje z jedzeniem i jest łatwy w pielęgnacji. 

garnek do gotowania na parze La Bonita Solo

Mamy nadzieję, że dzięki powyższym wskazówkom już wiesz, jak wybrać garnki do gotowania na parze. Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak zaprosić Cię do poznania propozycji z naszego sklepu internetowego. Udanych zakupów!


Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki OleOle, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@oleole.pl, telefon: 812 812 812, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki OleOle, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@oleole.pl, telefon: 812 812 812, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!