Słownik pojęć i terminów

W jaki sposób korzystać ze słownika?
Wybierz literę alfabetu:

Rodzaje powłok wewnętrznych patelni

Dotyczy:
Patelnie
Rodzaje powłok patelni różnią się pod względem użytych do ich produkcji materiałów. Wyróżniamy:

Powłokę ceramiczną - obecnie coraz częściej spotykana powłoka, cechująca się niesamowitą gładkością. Takie wykończenie sprawia, że do podgrzewania i smażenia nie trzeba w ogóle używać tłuszczu lub wystarczy dosłownie kilka kropel. Również mycie patelni nie sprawia żadnego kłopotu, a potrawy podgrzewają się równomiernie i nie przywierają do powierzchni. Ceramika jest  dość wrażliwa na przegrzanie i uszkodzenia mechaniczne.

Powłoka teflonowa - najbardziej popularna i jednocześnie najmniej odporna na uszkodzenia powłoka. Idealnie sprawdza się w kuchni wyposażonej w silikonowe akcesoria. Teflon jest powłoką typu non-stick, potrawy do niej nie przywierają, a czyszczenie jest szybkie. Ponieważ zarysowania przerywają ciągłość powłoki teflonowej, warto zwrócić uwagę, czy zakupiona przez nas patelnia posiada kilka warstw teflonu- taka konstrukcja jest znacznie trwalsza niż tradycyjna jednowarstwowa.

Powłoka ze stali nierdzewnej
- trwała powierzchnia. Patelnie z taką powłoką mogą służyć bardzo długo, ponieważ ich zwarta struktura jest odporna na nadmierną temperaturę i zarysowania. Patelnie zachowują piękny wygląd dzięki satynowaniu, które zapobiega powstawaniu smug.

Greblon Ceram to wzmocniona, nieprzywierająća powłoka ceramiczna.

Titanium – warstwa wewnętrzna patelni firmy Tefal, jest bardzo twarda dzięki domieszce tytanu. Można stosować do niej metalowe akcesoria kuchenne.
Czytaj więcej

Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację