PROMOCJE

Słownik pojęć i terminów

W jaki sposób korzystać ze słownika?
Wybierz literę alfabetu:

Rodzaje powłok zewnętrznych patelni

Dotyczy:
Patelnie
Powłoka aluminiowa - Lekka patelnia, która szybko się nagrzewa. W patelniach aluminiowych stosowane są różnego rodzaju powłoki wewnętrzne, dlatego koniecznie zwróć na nie uwagę.
Powłoka ceramiczna - Najczęściej ma także ceramiczną powłokę wewnętrzną. Wyróżnia się dużą odpornością na zarysowania. Nagrzewa się równomiernie i dobrze oddaje ciepło. Nie powinno się myć jej w zmywarce, ani narażać          na nagłe zmiany temperatur.
Powłoka granitowa - Odporna na zarysowania nawet w przypadku używania ostrych przyborów kuchennych. Patelnie z powłoką granitową bez problemów można myć w zmywarce.
Powłoka nieprzywierająca - Dzięki gładkiej, nieprzywierającej powierzchni łatwiej utrzymać patelnię w czystości. Powłoka jest podatna na zarysowania, dlatego należy używać do niej drewnianych przyborów kuchennych i nie czyścić          ostrymi zmywakami.
Stal szlachetna - Nagrzewa się powoli, ale bardzo dobrze rozprowadza ciepło i długo utrzymuje temperaturę. Może występować z różnego rodzajami powłokami wewnętrznymi.
Trwała emalia - Łatwa w czyszczeniu, nadaje się do mycia w zmywarce. Może mieć różne kolory, dzięki czemu dopasujesz ją do swojej kuchni. Może występować z różnego rodzajami powłok wewnętrznych.
Powłoka żeliwna – patelnie żeliwne długo się nagrzewają, ale również długo utrzymują temperaturę. Są odporne za zarysowania. Patelni żeliwnych można używać również w piekarniku pod warunkiem, że nie mają uchwytów z                  drewna lub tworzywa.
 
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację