Słownik pojęć i terminów

W jaki sposób korzystać ze słownika?
Wybierz literę alfabetu:

Regulacja stopnia zmielenia kawy

Dzięki możliwości regulacji możesz dostosować stopień zmielenia do zastosowanej kawy oraz swoich preferencji. 

Od stopnia zmielenia kawy zależy to, jak długo woda będzie przepływała przez zmielone ziarna (tzw. czas ekstrakcji), a to będzie miało bezpośredni wpływ na jej smak i aromat. Przez grubo zmieloną kawę woda będzie przepływała szybciej niż przez drobno zmieloną. Im dłuższy czas ekstrakcji tym więcej aromatu wydobywa się z ziaren. Jeżeli kawa jest zbyt mocna wystarczy ustawić młynek na grubsze mielenie. Jeżeli jest za słaba ziarna trzeba zmielić drobniej.

Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację