Słownik pojęć i terminów

W jaki sposób korzystać ze słownika?
Wybierz literę alfabetu:

Rodzaje kaw

Kawa ziarnista

Używana w ekspresach automatycznych, które mają wbudowany młynek. Taki młynek posiada regulację grubości mielenia, co decyduje o intensywności smaku. Świeżo zmielona kawa pachnie i smakuje inaczej, o wiele lepiej niż mielona z torebki.

Kawa mielona

Można korzystać z niej w większości ekspresów automatycznych oraz we wszystkich kolbowych. Dla lepszego smaku najlepiej jest zmielić świeżą kawę w żarnowym młynku, ale można też użyć gotowej kawy mielonej. Plusem tej kawy jest jej dostępność w sklepach oraz zróżnicowana oferta cenowa.

Kawa w kapsułkach

Kawy kapsułkowe dedykowane są do ekspresów jednego producenta i jednej marki. Aktualnie w naszym sklepie oferujemy urządzenia dedykowane dla 4 systemów kapsułkowych.

  • Dla systemu Dolce Gusto producentem kapsułek z kawą, herbatą, czekoladą i innymi napojami jest Nestlé.
  • Dla systemu Tassimo producentem kawy jest właściciel marki Jacobs. tu również najdziesz bogata ofertę kaw, czekolad oraz herbat.
  • System Nespresso to oferta samych kaw. Są to wyłącznie smaki kawy, bo w tym systemie mleko nie pochodzi z kapsułek mlecznych, a z mleka jakie kupisz sobie wedle własnego upodobania w sklepie.
  • Tchibo Cafissimo to także bogata oferta kaw o różnorodnym smaku.

Kawa w saszetkach

To porcja kawy zamknięta w papierowym woreczku (podobnie jak herbata ekspresowa). Część ekspresów posiada specjalny filtr pozwalający na ich użycie. Dzięki ich zastosowaniu nie trzeba urządzenia każdorazowo czyścić, wystarczy zmienić saszetkę. Ekspres staje się urządzeniem niezwykle podobnym w użyciu do "kapsułkowca".
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację