Wyróżniamy:
Płyty gazowe – podgrzewanie odbywa się za pomocą gazu. Płyta grzewcza wyposażona jest w kilka palników, w zależności od modelu mogą one być tej samej lub różnej wielkości. Najczęściej spotykany układ to 4 palniki: duży, dwa średnie i mały. Nowoczesne płyty gazowe dostępne są w różnych wersjach kolorystycznych i gabarytowych, posiadają np. dodatkowy, piąty palnik, palniki dedykowane, takie jak „wok” lub mocne palniki z potrójnym, albo nawet poczwórnym płomieniem.
Płyty elektryczne – zasilane są prądem. Posiadają gładką powierzchnię, zrobioną najczęściej z ceramiki, dzięki czemu czyści się je szybko i bez wysiłku. Pola grzewcze w płytach elektrycznych są różnej wielkości, od standardowych po specjalne np. typu brytfanna. Mogą być również poszerzane, czyli pozwalają na zmianę obszaru grzania w dwóch obrębach. Płyta elektryczna potrzebuje nieco czasu, aby się nagrzać, a po użyciu, oddaje ciepło. Niektóre płyty wyposażone są w pole HighSpeed , które cechuje szybka gotowość do użytku, natomiast w ramach zabezpieczenia płyty posiadają wskaźnik ciepła resztkowego, aby zawsze było wiadomo, która płyta jest jeszcze ciepła.
Płyty gazowo-elektryczne – posiadają zarówno palniki gazowe jak i pola grzewcze. Są to hybrydy pozwalające na wykorzystanie dwóch sposobów podgrzewania jednocześnie.
Płyty indukcyjne – wydajny sposób podgrzewania prądem. Istotną różnicą między płytą elektryczną a indukcyjną jest to, iż płyta indukcyjna zbudowana jest z cewek wytwarzających pole elektromagnetyczne, które oddają ciepło bezpośrednio do dna naczynia, nie nagrzewając samej płyty. Takie rozwiązanie oferuje niskie zużycie prądu oraz zmniejsza ryzyko poparzenia. Powierzchnia płyty indukcyjnej jest gładka i daje się łatwo czyścić. Podobnie jak w pozostałych rodzajach płyt, standardowa płyta indukcyjna posiada 4 pola grzewcze, które rozpoznają wielkość naczynia i dostosowują do niego powierzchnię grzania. Nowoczesne urządzenia mogą być wyposażone w tzw „wolne strefy” które pozwalają na dowolne ustawienie garnka w ich obrębie.
Czytaj więcej
Wyróżniamy:
Płyty gazowe – podgrzewanie odbywa się za pomocą gazu. Płyta grzewcza wyposażona jest w kilka palników, w zależności od modelu mogą one być tej samej lub różnej wielkości. Najczęściej spotykany układ to 4 palniki: duży, dwa średnie i mały. Nowoczesne płyty gazowe dostępne są w różnych wersjach kolorystycznych i gabarytowych, posiadają np. dodatkowy, piąty palnik, palniki dedykowane, takie jak „wok” lub mocne palniki z potrójnym, albo nawet poczwórnym płomieniem.
Płyty elektryczne – zasilane są prądem. Posiadają gładką powierzchnię, zrobioną najczęściej z ceramiki, dzięki czemu czyści się je szybko i bez wysiłku. Pola grzewcze w płytach elektrycznych są różnej wielkości, od standardowych po specjalne np. typu brytfanna. Mogą być również poszerzane, czyli pozwalają na zmianę obszaru grzania w dwóch obrębach. Płyta elektryczna potrzebuje nieco czasu, aby się nagrzać, a po użyciu, oddaje ciepło. Niektóre płyty wyposażone są w pole HighSpeed , które cechuje szybka gotowość do użytku, natomiast w ramach zabezpieczenia płyty posiadają wskaźnik ciepła resztkowego, aby zawsze było wiadomo, która płyta jest jeszcze ciepła.
Płyty gazowo-elektryczne – posiadają zarówno palniki gazowe jak i pola grzewcze. Są to hybrydy pozwalające na wykorzystanie dwóch sposobów podgrzewania jednocześnie.
Płyty indukcyjne – wydajny sposób podgrzewania prądem. Istotną różnicą między płytą elektryczną a indukcyjną jest to, iż płyta indukcyjna zbudowana jest z cewek wytwarzających pole elektromagnetyczne, które oddają ciepło bezpośrednio do dna naczynia, nie nagrzewając samej płyty. Takie rozwiązanie oferuje niskie zużycie prądu oraz zmniejsza ryzyko poparzenia. Powierzchnia płyty indukcyjnej jest gładka i daje się łatwo czyścić. Podobnie jak w pozostałych rodzajach płyt, standardowa płyta indukcyjna posiada 4 pola grzewcze, które rozpoznają wielkość naczynia i dostosowują do niego powierzchnię grzania. Nowoczesne urządzenia mogą być wyposażone w tzw „wolne strefy” które pozwalają na dowolne ustawienie garnka w ich obrębie.