Wentylator rozprowadzający gorące powietrze wewnątrz piekarnika. Zapewnia jednakową temperaturę w każdym miejscu oraz równomierne pieczenie potraw, na kilku poziomach piekarnika. Termoobieg ułatwia przyrządzanie potraw, pieczenie trwa krócej i może odbywać się w niższych temperaturach. Pozwala to na zaoszczędzenie czasu oraz obniża koszty eksploatacyjne.
Najczęściej termoobieg wykorzystuje grzałkę pierścieniową (kołową), która nagrzewa powietrze i wprawia je w ruch. Innym sposobem jest jednoczesne użycie grzałki górnej (grilla), dolnej oraz wentylatora. Nagrzane powietrze krąży równomiernie po komorze piekarnika dzięki uruchomionemu wentylatorowi.
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna?Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatnaDziękujemy za przesłanie wiadomościJuz oddałeś głos na tą informację