Płyty do zabudowy
Płyty do zabudowy zapewniają możliwość gotowania przy wykorzystaniu palników gazowych, pól grzewczych lub indukcyjnych osadzonych często w blacie kuchenki. Najczęściej spotykanymi płytami są właśnie płyty gazowe, ceramiczne lub indukcyjne.
Główną zaletą płyt do zabudowy jest możliwość zainstalowania płyty dokładnie tam gdzie tego chcemy. Możliwość zamontowania płyty w dowolnym miejscu, obok kuchenki lub bezpośrednio jako jej element, pozwala na większą dowolność przy planowaniu układu całej kuchni.
W celu wybrania najlepszej dla Ciebie płyty do zabudowy dokonaj wyboru podążając za poniższymi wskazówkami.
Krok 1: wybierz rodzaj płyty
Najczęściej wszystkie rodzaje płyt dostępne są w wersji zawierającej 4 palniki lub pola. Jeżeli jednak posiadasz w swojej kuchni więcej miejsca, to warto rozważyć zakup jeszcze większej płyty dającej możliwość gotowania większej liczby dań na raz lub zapewniającej dodatkowe funkcje.
Płyty grzewcze pracują w różny sposób - niektóre z nich są dostosowane bardziej do określonych stylów gotowania. Istnieją 3 najczęściej spotykane rodzaje płyt do zabudowy. Przedstawimy Ci ich funkcje, wyjaśnimy ich możliwości i pomożemy wybrać tę właściwą.
Płyty gazowe
Płyty gazowe umożliwiają szybki i elastyczny sposób gotowania. Wiele nowoczesnych płyt gazowych zostało wyposażonych w zabezpieczenia mające ułatwić nam gotowanie oraz zapewnić bezpieczeństwo przed samozapłonem lub wywołaniem pożaru, dzięki czemu ich użytkowanie jest stosunkowo bezpieczne i bardziej bezproblemowe.
Sprawdź płyty gazowe »Płyty ceramiczne
Płyty ceramiczne są łatwe do czyszczenia. Stworzone zostały z gładkiej powierzchni szkła, która wpasowuje się doskonale do nowoczesnych kuchni. Płyty tego rodzaju są często bardziej wydajne niż płyty gazowe. Ich powierzchnia nagrzewa się przenosząc ciepło na naczynia wykorzystywane do przygotowywania dań, takie jak patelnia lub garnek. Wolniej się nagrzewają, jednak często są wyposażone w kontrolki informujące o sile generowanego w danym momencie ciepła.
Sprawdź płyty ceramiczne »Płyty indukcyjne
Technologia indukcyjna, zamiast ogrzewania płyty grzewczej, wykorzystuje pola magnetyczne do ogrzania metalu zawartego w naczyniach, przemieniając je w źródło ciepła. Płyty indukcyjne umożliwiają równie elastyczne gotowanie jak płyty gazowe, jednak zużywają mniej energii potrzebnej do ogrzania naczynia wykorzystywanego do gotowania. Są bezpieczne w dotyku nawet podczas działania. Możesz pozostawić na nich akcesoria kuchenne bez obawy o to, iż się stopią lub przypalą, a wszelkie plamy i zanieczyszczenia są stosunkowo łatwo usuwalne. Jednak, aby korzystać z płyty indukcyjnej wymagane jest wykorzystanie specjalnie przeznaczonych do tego naczyń zawierających w sobie dużą ilość stali lub żeliwa. Nie są one również rekomendowane osobom z rozrusznikami serca. Są one mimo wszystko uznawane za najbardziej wygodny sprzęt kuchenny umożliwiający gotowanie.
Sprawdź płyty indukcyjne »Krok 2: wybierz rozmiar płyty
Płyty do zabudowy dostępne są w przeróżnych rozmiarach, dzięki czemu możliwa jest ich instalacja w prawie każdym miejscu Twojej kuchni. Najbardziej popularne płyty to te o szerokości około 60 cm, które są standardowe i pomieszczą się w prawie każdej kuchni. Dostępne są jednak również inne rozmiary. Niektóre pozwalają na wykorzystanie większej powierzchni do gotowania oraz wykorzystania większych akcesoriów kuchennych, a te największe posiadają dodatkowe palniki lub pola grzewcze.
Dodatkowe informacje o płytach indukcyjnych
Szybkość
Płyty indukcyjne są znacznie szybsze od pozostałych płyt do zabudowy. Wykorzystują elektromagnesy oraz metal zawarty w akcesoriach kuchennych do podgrzania posiłku, przemieniając naczynia w źródło ciepła. Transfer energii jest bardziej bezpośredni, dzięki czemu jesteśmy w stanie spędzić miej czasu gotując.
Efektywność
W przeciwieństwie do płyt gazowych i ceramicznych, które wytwarzają sporo niewykorzystanego ciepła, płyty indukcyjne podgrzewają jedynie naczynia na nich się znajdujące. Oznacza to, że prawie cała energia jest wykorzystywana w takim celu w jakim została wytworzona, co pozytywnie wpływa na efektywność oraz energooszczędność tych płyt - są one tańsze w eksploatacji od pozostałych rodzajów.
Bezpieczeństwo
Płyty indukcyjne są bezpieczniejsze, ponieważ podczas gotowania ogrzewane jest tylko naczynie, a pola grzewcze nagrzewają się do bezpiecznych dla naszej skóry temperatury.
W porównaniu do płyt ceramicznych, których płyta szybko osiąga temperatury powyżej 100oC, szkło wokół pól indukcyjnych ogrzewa się do około 40oC, i to dopiero po dłuższym czasie użytkowania. Oznacza to, że nawet jeżeli niechcąco ktoś z członków Twojej rodziny dotknie powierzchni płyty, to szanse na poniesienie mocniejszych oparzeń są stosunkowo niskie.
Czystość
Elektryczne płyty indukcyjne posiadają zawsze gładką powierzchnię, dzięki czemu zostało znacznie ułatwione ich czyszczenie. Kolejną zaletą jest ich działanie jedynie w momencie umieszczenia na polu grzewczym odpowiedniego metalowego naczynia. Nawet w przypadku rozlania się z naczynia, danie nie przypali się na powierzchni płyty, jak to bywa w przypadku płyt ceramicznych lub gazowych.
Kontrola
Płyty indukcyjne zapewniają bezpośredniość ciepła, jak w przypadku płyt gazowych, bez konieczności poświęcania zbyt dużej ilości energii. Pozwalają także na bardziej elastyczne sposoby gotowania. Płyty te nie potrzebują także czasu na rozgrzanie się ani ostygnięcie, dzięki czemu możliwa jest szybka zmiana temperatury gotowania.
Zobacz dostępne płyty indukcyjne »