Słownik pojęć i terminów

W jaki sposób korzystać ze słownika?
Wybierz literę alfabetu:

Zawartość kofeiny w kawie

Dotyczy:
Kawy i herbaty

Kofeina to środek psychoaktywny pozyskiwany z roślin lub wytwarzany syntetycznie. Jest to tak zwany stymulant, między innymi pobudza ośrodkowy układ nerwowy i korę mózgową. W odpowiednich ilościach zwiększa metabolizm, poprawia koncentrację i zmniejsza zmęczenie psychiczne. Kofeina ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i leczniczym. Ze względu na jej właściwości, kofeinę zawiera wiele produktów spożywczych np. napoje energetyczne, kakao, herbata (teina) czy słodycze.
Czytaj więcej

Kofeina to środek psychoaktywny pozyskiwany z roślin lub wytwarzany syntetycznie. Jest to tak zwany stymulant, między innymi pobudza ośrodkowy układ nerwowy i korę mózgową. W odpowiednich ilościach zwiększa metabolizm, poprawia koncentrację i zmniejsza zmęczenie psychiczne. Kofeina ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i leczniczym. Ze względu na jej właściwości, kofeinę zawiera wiele produktów spożywczych np. napoje energetyczne, kakao, herbata (teina) czy słodycze. Kofeina jest silnie działającym związkiem. W rozsądnych ilościach jej działanie jest nieocenione, ważne jest jednak, aby zachować umiar w jej spożywaniu. Dobowa dawka kofeiny dla zdrowej dorosłej osoby nie powinna przekroczyć 600 mg. Zawartość kofeiny w kawie uzależniona jest od sposobu jej przygotowania oraz gatunku. Przykładowo –jedna filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera ok. 100mg kofeiny, mielonej 80-150 mg. Mocniejsze gatunki kawy mogą zawierać kilkakrotnie więcej, np. kawa maltańska to ok. 200mg. Szczegółowe informacje, dotyczące zawartości kofeiny w danej kawie znajdziemy na opakowaniu produktu.
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację