Kofeina to środek psychoaktywny pozyskiwany z roślin lub wytwarzany syntetycznie. Jest to tak zwany stymulant, między innymi pobudza ośrodkowy układ nerwowy i korę mózgową. W odpowiednich ilościach zwiększa metabolizm, poprawia koncentrację i zmniejsza zmęczenie psychiczne. Kofeina ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i leczniczym. Ze względu na jej właściwości, kofeinę zawiera wiele produktów spożywczych np. napoje energetyczne, kakao, herbata (teina) czy słodycze.
Kofeina to środek psychoaktywny pozyskiwany z roślin lub wytwarzany syntetycznie. Jest to tak zwany stymulant, między innymi pobudza ośrodkowy układ nerwowy i korę mózgową. W odpowiednich ilościach zwiększa metabolizm, poprawia koncentrację i zmniejsza zmęczenie psychiczne. Kofeina ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i leczniczym. Ze względu na jej właściwości, kofeinę zawiera wiele produktów spożywczych np. napoje energetyczne, kakao, herbata (teina) czy słodycze. Kofeina jest silnie działającym związkiem. W rozsądnych ilościach jej działanie jest nieocenione, ważne jest jednak, aby zachować umiar w jej spożywaniu. Dobowa dawka kofeiny dla zdrowej dorosłej osoby nie powinna przekroczyć 600 mg. Zawartość kofeiny w kawie uzależniona jest od sposobu jej przygotowania oraz gatunku. Przykładowo –jedna filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera ok. 100mg kofeiny, mielonej 80-150 mg. Mocniejsze gatunki kawy mogą zawierać kilkakrotnie więcej, np. kawa maltańska to ok. 200mg. Szczegółowe informacje, dotyczące zawartości kofeiny w danej kawie znajdziemy na opakowaniu produktu.
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna?Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatnaDziękujemy za przesłanie wiadomościJuz oddałeś głos na tą informację