Słownik pojęć i terminów

W jaki sposób korzystać ze słownika?
Wybierz literę alfabetu:

Typ grilla

  • Tradycyjny - Zbudowany z grzałki, nad którą umieszczony jest ruszt lub płyta. Dzięki dużej powierzchni grillowania oferuje możliwość przygotowywania większej ilości potraw. Niektóre modele wyposażone są w specjalny pojemnik na tłuszcz, co ułatwia czyszczenie urządzenia.
  • Kontaktowy - Wyróżnia się niewielkimi rozmiarami, dzięki czemu zmieści się w każdej kuchni. Idealny na niewielkie grillowanie.
  • Barbecue - Przeznaczony głównie do użytku na zewnątrz. Często posiada w zestawie nóżki, które pozwalają na ustawienie go w dowolnym miejscu. 
  • Fondue - Fondue to rodzaj potrawy przygotowywanej zazwyczaj z gorącego sera i białego wina. Przygotowuje się ją w specjalnym naczyniu, w którym następnie za pomocą długich widelczyków macza się pieczywo lub warzywa. Fondue może być również mięsne lub czekoladowe. 
  • Panini - Panini to rodzaj kanapki przygotowanej z podłużnej, szerokiej kanapki, przekrojonej poziomo. Urządzenie do panini może być wykorzystywane również jako tradycyjny grill. Oferuje przeważnie możliwość regulacji położenia górnej płyty, dzięki czemu można dostosować ją do wysokości kanapki.
  • Raclette - Raclette to potrawa przygotowywana w małych patelenkach. Idealna na spotkania w większym gronie, ponieważ każdy z uczestinków może przygotować własną potrawę komponując ją z ulubionych składników. Urządzenie do raclette posiada w zestawie małe patelenki, a niektóre modele także płytę umożliwiającą tradycyjne grillowanie.
  • Składany - Kompaktowa wersja przenośnego grilla. Lekka, mała - idealna na wypady za miasto.. Zobacz produkty
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację