Słownik pojęć i terminów

W jaki sposób korzystać ze słownika?
Wybierz literę alfabetu:

Rodzaj okapu

Dotyczy:
Okapy kuchenne
W zależności od usytuowania okapy dzielimy na wolnostojące:   

  • okapy podszafkowe – instalowane pod szafką wiszącą (do szafki lub bezpośrednio do ściany), zajmują niewiele miejsca oraz stanowią integralną część z meblami. Są to nie drogie urządzenia, przeznaczone do niewielkich pomieszczeń. 
  • okapy kominowe (przyścienne) – montowane bezpośrednio przy ścianie, dostępne również w wersji narożnej. Znajdują zastosowanie w większych i średnich kuchniach, posiadają komin odprowadzający (z regulowaną wysokością). Okapy kominowe dominują na rynku różnorodnością dostępnych modeli, mogą stanowić wspaniałą ozdobę kuchni jednocześnie odznaczając się dużą wydajnością. 
  • okapy wyspowe – od okapów kominowych różnią się tym, iż są montowane w dowolnym miejscu w kuchni do sufitu, zazwyczaj nad tzw. wyspą, na której znajduje się płyta grzewcza. Dedykowane są do użytku w pomieszczeniach posiadających min. 20 m2 powierzchni.
  •  

Pozostałe rodzaje okapów, to urządzenia do zabudowy, okapy szufladowe:

  • okapy teleskopowe – montowane wewnątrz wiszących szafek. Posiadają ruchomą płytę, która po wysunięciu uruchamia urządzenie, jednocześnie zwiększając jego powierzchnię pochłaniającą zanieczyszczenia. Plusem takowych okapów jest oszczędność miejsca, większa, niż w okapach podszafkowych, wydajność oraz stosunkowo niska cena;
  •  
  • okap-wkład – jest to niewielki okap montowany wewnątrz szafki kuchennej, różni się od okapu teleskopowego tym, iż nie posiada dodatkowej, wysuwanej listwy.

Prawidłowo zamontowany okap znajduje się od 65 do 80cm nad urządzeniem grzewczym, jego szerokość nie powinna być mniejsza niż szerokość płyty kuchenki.
Czytaj więcej
W zależności od usytuowania okapy dzielimy na wolnostojące:   

  • okapy podszafkowe – instalowane pod szafką wiszącą (do szafki lub bezpośrednio do ściany), zajmują niewiele miejsca oraz stanowią integralną część z meblami. Są to nie drogie urządzenia, przeznaczone do niewielkich pomieszczeń. 
  • okapy kominowe (przyścienne) – montowane bezpośrednio przy ścianie, dostępne również w wersji narożnej. Znajdują zastosowanie w większych i średnich kuchniach, posiadają komin odprowadzający (z regulowaną wysokością). Okapy kominowe dominują na rynku różnorodnością dostępnych modeli, mogą stanowić wspaniałą ozdobę kuchni jednocześnie odznaczając się dużą wydajnością. 
  • okapy wyspowe – od okapów kominowych różnią się tym, iż są montowane w dowolnym miejscu w kuchni do sufitu, zazwyczaj nad tzw. wyspą, na której znajduje się płyta grzewcza. Dedykowane są do użytku w pomieszczeniach posiadających min. 20 m2 powierzchni.
  •  

Pozostałe rodzaje okapów, to urządzenia do zabudowy, okapy szufladowe:

  • okapy teleskopowe – montowane wewnątrz wiszących szafek. Posiadają ruchomą płytę, która po wysunięciu uruchamia urządzenie, jednocześnie zwiększając jego powierzchnię pochłaniającą zanieczyszczenia. Plusem takowych okapów jest oszczędność miejsca, większa, niż w okapach podszafkowych, wydajność oraz stosunkowo niska cena;
  •  
  • okap-wkład – jest to niewielki okap montowany wewnątrz szafki kuchennej, różni się od okapu teleskopowego tym, iż nie posiada dodatkowej, wysuwanej listwy.

Prawidłowo zamontowany okap znajduje się od 65 do 80cm nad urządzeniem grzewczym, jego szerokość nie powinna być mniejsza niż szerokość płyty kuchenki.
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację