Poradnik: Jaki piekarnik do zabudowy wybrać?

Stanisław

Piekarniki do zabudowy

Piekarniki do zabudowy to urządzenia instalowane w specjalnie do tego przeznaczonym miejscu, tworząc dzięki temu spójny oraz opływowy wygląd całej kuchni, przy okazji zapewniając trochę więcej wolnej przestrzeni.

Przeprojektowując kuchnię powinniśmy wiedzieć, że piekarniki do zabudowy można zainstalować nie tylko pod blatem, ale także na równi z innymi meblami kuchennymi lub nawet na poziomie swojego wzroku.

Przy wyborze piekarnika do zabudowy warto mieć także na uwadze przeróżne funkcje ułatwiające korzystanie z tego urządzenia, takie jak programowalne zegary LED lub szyny (prowadnice) teleskopowe wspomagające przy jego rozładunku. Pamiętaj także o tym, że często do instalacji piekarników do zabudowy wymagana jest pomoc wykwalifikowanego specjalisty.


Jeżeli chcesz wybrać dla siebie idealny piekarnik do zabudowy, to podejmij tę decyzję kierując się poniższymi krokami:

Krok 1: wybierz wysokość piekarnika

Piekarniki do zabudowy charakteryzują się różnymi rozmiarami. Mogą być również instalowane w różnych pozycjach.

Wysokość do 50 cm

Idealny dla każdego, kto preferuje nieskomplikowany sposób pieczenia i gotowania. Cały proces pieczenia lub grillowania odbywa się w tym samym piecu, dzięki czemu oszczędzane jest miejsce zazwyczaj wykorzystywane na dodatkowy grill.

Sprawdź piekarniki do 50 cm »

Wysokość powyżej 50 cm

Piekarniki zdecydowanie większe, czasami umożliwiające pieczenie w różnych temperaturach na 2 poziomach, co umożliwia większą dowolność w przygotowywaniu dań. Przydatne są na przykład do jednoczesnego pieczenia warzyw oraz grillowania ryby.

Sprawdź piekarniki powyżej 50 cm »
height
 

Krok 2: wybierz rodzaj piekarnika

piekarnik konwencjonalny

Piekarniki konwencjonalne

Pozwalają piec w różnej temperaturze w zależności od miejsca, w którym umieścimy przygotowywane danie. Źródło ciepła umieszczone jest w górnej części piekarnika. Taki piekarnik nie jest wyposażony w wentylator. Gorące powietrze unosi się do góry pieca, dzięki czemu nadaje się on doskonale do tradycyjnego gotowania i pieczenia.

piekarnik z termoobiegniem

Piekarniki z teromoobiegiem

Piekarniki z termoobiegiem wyposażone są w elementy grzewcze zarówno w górnej jak i dolnej części wnętrza piekarnika. Obracający się wentylator delikatnie rozprowadza ciepło, aby prawie całkowicie wyrównać temperaturę w każdym miejscu piekarnika.

piekarnik wielofunkcyjny

Piekarniki wielofunkcyjne

Piekarniki wielofunkcyjne łączą różne ustawienia z dodatkowymi możliwościami sposobu grzania piekarnika, które to dają większą dowolność w stosunku do klasycznych piekarników lub tych z termoobiegiem. To czyni z nich najbardziej elastyczne piekarniki na rynku, ponieważ oferują wiele różnych metod pieczenia, co umożliwia nam przygotowanie niemalże każdego dania.

 

Krok 3: czyszczenia piekarnika

Utrzymanie piekarnika w czystości jest bardzo istotne i niestety zarazem czasochłonne. Na szczęście producenci zapewniają rozmaite sposoby na oszczędzenie czasu wymaganego na czynności związane z utrzymaniem go w dobrym stanie. Najczęściej występującymi systemami oczyszczania piekarnika są emalie łatwoczyszczące, wkłady katalityczne lub czyszczenie pyrolityczne. Wystarczy, że zdecydujesz jak dużo pracy zamierzasz włożyć w czyszczenie swojego piekarnika.

Emalia łatwoczyszcząca

Emalia łatwoczyszcząca

Piekarniki z emalią latwoczyszczącą wyposażone zostały w gładką powłokę. Dzięki temu nie są trudne do wytarcia, jednak nadal wymagają nakładu znacznej ilości własnej pracy.

Wkład katalityczny

Wkład katalityczny

Piekarniki z wkładem katalitycznym są specjalnie wyposażone w powłokę, która absorbuje tłuszcz oraz resztki żywności. Następnie resztki te są utleniane, gdy temperatura w piekarniku osiąga 200 oC, dzięki czemu piekarnik jest o wiele łatwiej wyczyścić.

System czyszczenia pyrolitycznego

System czyszczenia pyrolitycznego

Piece z tym systemem spalają wszystkie pozostałości i zanieczyszczenia pozostałe w piecu wykorzystując do tego temperaturę o wysokości 500 oC. Pozostałości te zamieniają się pod wpływem temperatury w popiół, łatwy do usunięcia przy pomocy szmatki.

 

Sprawdź piekarniki najpopularniejszych producentów:

Amica Bosch Samsung Electrolux Whirlpool
 
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki OleOle, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@oleole.pl, telefon: 812 812 812, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki OleOle, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@oleole.pl, telefon: 812 812 812, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!